Thursday 18 May 2006

Rondje Helderse Haven.

Als een wachter stond deze reiger (egret) de vissersschepen in de gaten te houden. Loerend naar overblijfselen van de visvangst die 's morgens vroeg op deze vrijdag al aan land was gebracht. Maar er was al niet veel meer te vinden. Schepen, kades en gebouwen waar de visveiling wordt gehouden worden direct schoongespoeld. Daardoor ruikt het wel naar vis, maar het stinkt nooit naar bedorven vis. Alles wordt direct hygiënisch schoongemaakt met veel, héél veel water.


Ik ben twee dagen achter elkaar naar de haven geweest en loop dan zomaar wat rond en geniet van wat ik zie aan vreemdsoortige schepen. Schepen die in dienst zijn van Off Shore bedrijven, dus voor oliemaatschappijen werken. Hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik ook niet, maar het heeft alles te doen met de booreilanden die in de Noordzee liggen.

Van de haven zelf, dwaal je dan af naar de oudere gedeelten waar vroeger de Koninklijke Marine belangrijke gebouwen bewoonde. Deze gebouwen zijn nog wel deels in dienst van de Marine, maar worden voor heel andere doeleinden gebruikt, maar ze blijven van historische waarde.


Op mijn rondje dwaalde ik langs de Helsdeur Sluizen bij het Noord-Hollands kanaal, langs de kades waar de vissersschepen aangemeerd liggen, langs de visveiling, de Off Shore gebouwen en kades. Verder langs de aanlegsteiger van de Texelse Boot, waar de veerdienst naar Texel is. Weer verder over de Dijk en langs het Marine Museum, steeds verder afzakkend naar Huisduinen, het oude Walvisvaarders dorp. Daar waar de vuurtoren "Lange Jaap" staat.

Onderweg zie je dan toch weer leuke dingen, een duiker die moet onderzoeken of er schade is ontstaan aan een Scandinavische vissersboot. Het onderhoud aan de Dijk waar een nieuwe asfaltlaag werd aangebracht en weer netjes werd afgedekt met fijn grind. En bij toeval een parade van het Korps Adelborsten opgesierd met een blaaspartijtje van de Mariniers Kapel. Snel nog even langs de replica van de "Prins Willim". En zo nog een aantal dingen. De tijd vliegt om als je er ook nog video opnamen maakt en wat foto's.

Thuis een aantal uren gewerkt aan het monteren van de opnames en dat verdeeld over een paar dagen. Wonderwel kwam de film al na 1 dag vrij bij Google, meestal duurt dat een dag of 3. Dus hij kan al worden bekeken. Misschien wel aardig om mijn rondje eens mee te lopen achter je beeldscherm. Het filmp duurt 14'19", dus pak eerst maar even een kop koffie of zoiets.

Wordt vervolgd....

No comments:

Post a Comment