Wednesday 22 March 2006

Nationale Boomplantdag

Vanaf vandaag is het ook in Callantsoog een bijzondere dag. Gisteren waren er bij ons voor de deur al een aantal voorbereidingen getroffen voor het aanplanten van de nieuwe bomen. En vanmorgen vlak voordat de bomen zouden worden geplant, werden de laatste voorbereidingen getroffen onder het toeziend oog van de de heer Broekema van de Gemeente Zijpe.


Eerder dit jaar, om precies te zijn vanaf 10 januari, werd begonnen alle 16 bomen die tussen onze huizen stonden te kappen. Dat was even slikken, want het doet je toch wat als je zulke gigantische dingen omgehaald ziet worden. Maar het nuchtere verstand krijgt snel de overhand, want bij keiharde novemberstormen hield je soms ook de adem in. Je moest er niet aan denken dat er zo'n heen en weer zwiepende kanjer op je dak zou komen als hij omwaaide. Gelukkig is dat er nooit van gekomen. Ook werd regelmatig de toestand van de bomen door de Gemeente Zijpe in de gaten gehouden en werden we gerust gesteld dat er niets zou gebeuren. Maar toen ze werden weggehaald gaf dat toch een vreemd gevoel.


Nu... Vandaag, de lente is net begonnen en het is Nationale Boomplantdag. En juist op deze dag werden er nieuwe exemplaren aangeplant door kinderen van de Openbare Lagere School "Frankendael". Ik denk dat het kinderen uit de hoogste groep waren die dit klusje mochten klaren.

Eerst werd er door wethouder Blonk uitgelegd wat de betekenis is van bomen voor mensen in hun leefomgeving en hoe belangrijk de natuur voor ons allemaal is. Een stukje educatie dus en juf Els stond ook aandachtig te luisteren.


Er volgden nog wat plichtplegingen en daarna kwam de vraag van de wethouder "Zijn we er klaar voor?" Een luid "JAAAAH" van de groep kinderen was het antwoord. Er werden scheppen, harken en werkhandschoenen uitgedeeld. Toen werd onder toezicht en met hulp van enkele sterke mannen de eerste boom in de kuil gezet.

Wethouder Blonk koos een sterke meid uit om hem te helpen en de nodige grond werd om de nieuwe boom geschept en aangestampt. Zo... die eerste klus zat er op en gingen de andere kinderen ook aan de gang met de resterende bomen en rozenstruiken aanplanten.

Het was, en is nog steeds, schitterend mooi weer. Wel weer wat koud, maar er is ons beloofd dat het vanaf nu hogere temperaturen gaan worden. Laten we hopen dat het zo is want dan groeien de nieuwe bomen straks weer tot in de hemel.

No comments:

Post a Comment