Wednesday 19 April 2006

Moderne communicatie.

Laten we eens kijken naar alle mogelijkheden die ons worden geboden om met elkaar in contact te treden en, hoe vaak we daarvan gebruik maken? Hoe beoordeel jij dat en welke conclusie trek je dan?

We omringen ons met telefoons (vaste lijnverbinding, mobiel, via de kabel) met of zonder display om vaste of bewegende beelden uit te wisselen. Daarnaast beschikken een aantal mensen ook nog over een Fax.

85% Van ons heeft thuis een computer met internetverbinding, of de Notebook met internetverbinding wordt over de schouder overal mee naartoe genomen. We willen immers niets missen.

Van die internet-aansluitingen zijn weer ongeveer 40% aangesloten via een supersnelle kabelverbinding of ADSL via de telefoonlijn, breedband heten die technieken. Die aansluitingen kunnen ook weer draadloos gemaakt worden via speciale zenders. Veel van deze technieken maken ook weer gebruik van satelietverbindingen.

Dergelijke aansluitingen geven weer mogelijkheden om geheel of vrijwel kosteloos vanaf je computer te communiceren met iedereen in eigen land. Maar ook internationaal, tot aan Australiƫ toe. En dat kan vanuit Nederland echt kosteloos. Dit alles ook weer met of zonder begeleidende videobeelden. Hiervoor zijn gratis computerprogramma's verkrijgbaar.

Dan niet te vergeten onze Tom Tom, Brammetje, Linda of hoe we ons GPS-systeempje ook mogen noemen. Die vernuftige apparaatjes brengen je foutloos van A naar B. Je bereikt plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Met de auto, per fiets en zelfs met de benenwagen. En dit allemaal om elkaar te ontmoeten en met elkaar te spreken.

Dan zijn er nog kranten, tijdschriften, opiniebladen, radio en televisie, maar dat is niet echt communiceren, dat is eenrichtingsverkeer.

En nu komen we al dichter bij huis..... want we hebben van Moeder Natuur zelf de mooiste instrumenten gekregen die je maar kunt bedenken. Verstand, Emoties, Ogen, Oren en een Mond. Instrumenten waarmee je indrukken, taal, gevoel, medeleven, passie en nog veel meer uitwisselt. Maar hoe vaak gebruiken we ze eigenlijk in onze directe omgeving. Wanneer heb je de buurman bijvoorbeeld voor het laatst gesproken en heb je toen ook geluisterd? Wanneer je naaste familie, een langdurig zieke collega of zomaar iemand die om aandacht vraagt?

Het omgekeerde kan ook waar zijn. Wanneer heeft de buurman, je familie of een toevallige voorbijganger jou aangesproken om van gedachten te wisselen, iets met je te delen? Hoe vaak lopen we elkaar voorbij zonder op of om te kijken? Zo zijn er nog wel duizend vragen te bedenken, maar doe dat zelf maar.

Willen we eigenlijk wel communiceren, hebben we daar nou zoveel techniek bij nodig? Het is zeker een mogelijkheid om in een virtuele wereld contacten te leggen en een heel klein beetje van jezelf bloot te leggen, maar in die omgeving loop je al snel tegen grenzen aan. Helemaal jezelf zijn zal nooit lukken van achter een computer, daar is menselijke interactie voor nodig.

Wordt vervolgd....


No comments:

Post a Comment