Sunday 28 January 2007

Zondag.

Voor mij is er geen saaiere dag dan zondag. Niets te beleven. Ongelooflijk saaie programma’s op de tv. Op zondag is er ook nooit nieuws en er zijn geen actualiteiten, want op zondag gebeurt er eigenlijk nooit iets. Om die reden worden dan ook geen kranten gedrukt, nauwelijks of geen nieuwsberichten op radio en tv uitgezonden, dus iedereen kan in bed blijven liggen.

Wat er op de tv wordt vertoond zijn bijvoorbeeld heel oude opnamen van Jacques Cousteau en zijn schip Calypso, die je de ene zondagmorgen tussen ijsberen en smeltende poolkappen brengt en de volgende keer in het Amazonegebied. Dan vertelt hij over het leven en gedrag van piranha’s en de ontbossing door het ongelimiteerde boomkappen.

Er zijn veel mensen die niet goed weten hoe deze dag door te komen. Dan blijft er niet veel anders over dan ’s morgens naar opa en oma te gaan kijken in het bejaardencentrum, tenminste als je nog een opa en oma hebt. Samen met hen een kopje koffie drinken, koekje der bij en daarna uitwaaien op de dijk om die duffe lucht uit het verzorgingshuis weer kwijt te raken. Nu ben ik zelf al een ouwe opa geworden, maar hoef niet te wachten op bezoekjes, daar ben ik misschien nog niet aan toe. Dus voor mij blijft er niet veel anders over dan met de hond een flinke wandeling te gaan maken zoals elke dag. Onderweg tijd hebben om, in alle eenzaamheid en rust, zo’n gek verhaaltje te verzinnen als dit.

Kom je thuis, begin je jezelf af te vragen wat er te doen is voor een beetje afleiding. Eigenlijk niet veel anders over dan op internet te kijken of je neef of nicht misschien een e-mail heeft gestuurd. Nee…, die zitten zich waarschijnlijk ook stierlijk te vervelen, of liggen in bed te wachten tot die vreselijke dag weer om is. Dus geen berichtje van verre familieleden of half vergeten vrienden. Alleen een berg spam in je spamfolder.

Morgen is het weer maandag en dan komen alle mensen weer in beweging. Heel langzaam, want de hele maandagochtend zit de zondag nog in het hoofd en tegen de middag zijn ze weer aanspreekbaar. Leve de Maandag! De dag waarop alles weer nieuw leven wordt ingeblazen.

En nu is het tijd om te stoppen want ik krijg een kopje koffie met een punt appelgebak met slagroom voor mijn neus gezet. Heeft deze zondag toch ook weer iets goeds gebracht.

8 comments:

  1. Half of our Sunday is taken up with church service, then grocery shopping. Today I did some fridge cleaning and floor washing, too - real thrilling stuff, huh. I have to admit that, since I had to quit working, I don't enjoy a slow-paced day as much as I used to.

    ReplyDelete
  2. Ik heb het heel lang ook een saaie dag gevonden, maar tegenwoordig kom ik die heel relaxed door. Vaak als pyjamadagje :-)

    ReplyDelete
  3. What a delightful post Herman! I worked on Sunday. I see you have a new portrait in your profile. I like the black and white.
    The singing lions made me laugh!

    ReplyDelete
  4. Every Sunday morning I walk a few doors down to my sister's townhouse to watch our favorite soapie "Coronation Street." One of us often surprises the other with a nice lunch, but if not, we run to Starbucks for coffee before the show. Last Sunday, we both surprised each other with lunch, so we had a lot of food. ha ha. Then Alicia always has soccer on Sundays, so off I go to sit in the cold and watch her play. Then if there is a birthday in our family, we always get together on the Sunday after Soccer. So my Sundays are always quite full.

    ReplyDelete
  5. By the way, I've never seen a rabbit chase a snake away! Very funny!

    ReplyDelete
  6. This post has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Sharon:
    Coronation Street?? Does it still excist? You mean the serie's from the sixtees?
    Yes! I found it on the internet.

    http://www.tv.com/coronation-street/show/1419/summary.html

    ReplyDelete
  8. Yeah, Herman, it's like 40 something years old! The show is very popular. I love it!

    ReplyDelete