Wednesday 27 December 2006

De dag ná Kerstmis.



De dagen vóór het Kerstfeest en op Kerstavond klinken de woorden, de kerstliederen en vriendelijke wensen je zo warm in de oren. Het geeft je het gevoel dat de wereld nu écht gaat veranderen en dat iedereen van iedereen gaat houden. Dat oorlogsgeweld gaat verstommen, haat en geweld zullen verdwijnen, mensen tot bezinning zullen komen. Dat wij rijken bereid zijn om een deel van onze weelde en rijkdommen af te staan aan mensen die honger lijden, het koud hebben en geen dak boven hun hoofd. Niet alleen voor dat arme gezin om de hoek, maar óók in die verre uithoeken in Afrika, Zuid-Amerka en Azië.



Er zijn twee dagen voor het Kerstfeest uitgetrokken, de éérste dag is voornamelijk voor ons zelf. Voor velen begint de eerste Kerstdag al vroeg in de nacht door de gang naar de Kerk om de nachtmis, of een andere dienst bij te wonen. Er zijn weer anderen die gezellig thuis blijven. Samen naar de TV kijken onder het genot van een drankje en een hapje, naar mooie kerstliederen of een klassiek concert te luisteren.


De éérste Kerstdag wordt er flink geschranst, gedronken en cadeaux worden over en weer gegeven. Waarom weet niemand, maar het is een feit.
In de regel worden er ook flinke bedragen neergeteld om in een restaurant bij een prijzig "Kerstdiner" aan te schuiven om dingen te eten waar je normaal gesproken niet aan moet denken. We omhelzen elkaar en er wordt heel wat afgekust en vriendelijkheid omringt ons allemaal. Wát een warmte, wat een liefde. Het mens zijn in optima forma.... Dit is wat de Schepper heeft bedoeld en we hopen allemaal dat het zó blijft. Het geeft een gevoel van saamhorigheid en compassie met mensen die het niet zo goed hebben als wij zelf. Even denken we aan daklozen en mensen die hun kerstdiner bij de voedselbank hebben gehaald.... Maar we gaan nog even verder, het is tenslotte "ons" Kerstfeest.



De twééde Kerstdag is alweer iets rumoeriger. De kerstliedjes worden ook weer wat opgewekter, de Nachtmis en kerkdiensten op de TV zijn weer verdwenen en hebben plaats gemaakt voor prachtige Kerstshows met veel vrolijke muziek. Ook ik doe daar steevast aan mee. Ik heb, gerekend over beide dagen, gekeken naar een geweldige show ter ere van Toon Hermans, waarin vele bekende artiesten optraden. Ook heb ik gekeken naar een paar fijne kerstfilms zoals Disneys "Christmas Fantasy On Ice", en "Once Upon A Christmas" en "Miracle At Christmas: Ebbie's Story".


Gisteravond keek ik even op de regio zender RTV-NH en zag daar een jonge zangeres een performance neerzetten met Franse chansons, waarbij de rillingen over mijn rug liepen. Zij zong liederen van Piaff, Jaques Brel, Barbara en anderen met een overtuiging en gemak, die ik niet eerder ben tegengekomen. Wende Snijders was haar naam en tot mijn schaamte moet ik bekennen nooit eerder van haar te hebben gehoord. Maar nu ik haar heb horen zingen zit die naam er bij mij ingeramd. Zij zong ook al mee in de genoemde show rond het eerbetoon aan Toon Hermans en daar viel zij mij voor het eerst op. Dat ik de aansluiting met deze vernieuwingen ga mislopen zal wel iets te maken hebben met het feit dat ik 's avonds niet meer zo graag de deur uitga. Maar op zeker moment haal ik het wel weer in.



Tweede kerstdag is ook de dag waarop oorlogen, aanslagen, moorden, brandstichtingen, honger en alle ellende weer getoond worden. De eerste doden door brandstichting en aanslagen kwamen alweer binnen uit alle windstreken van de wereld.



Het doodvonnis over Sadam is bekrachtigd en zal binnen dertig dagen worden voltrokken, dat kan vandaag zijn, morgen of over 28 dagen. De daklozen die gisteravond nog voor € 2,95 hun kerstdiner hadden genuttigd bij het Leger des Heils liggen weer onder hun kartonnen dozen en hopen maar, dat het gauw voorjaar wordt.



Na tweede kerstdag neemt het dagelijks leven weer zijn gewone loop. Men gaat weer naar het werk, vertelt over hoe fijn het allemaal was, wat er gegeten werd en wat we het komende jaar gaan doen. Eerst afvallen van al dat eten, en als het even kan stoppen met roken. Op naar de oliebollen en naar het uitdelen en in ontvangst nemen van de beste wensen voor het nieuwe jaar. Dus terug op aarde.... gewoon weer in de werkelijkheid van het dagelijks bestaan stappen. Het is fijn geweest dit jaar.

3 comments:

  1. I read all your posts, Herman, and some are easier to decipher with the translator than others. But your pictures always speak a thousand words. They capture happiness, humor, and sometimes such sorrow and heartache. It really brings awareness to what's happening in the world.

    Happy New Year to you and your family, Herman, and thank you for your nice comment on Alicia's blog.

    ReplyDelete
  2. Thank you Sharon, you've got the message. Be happy, make fun, have good times, but always keep in mind what's going on in this world. Then we can realize how privileged we are.
    And how sweet your girl is. She is realy talented.

    ReplyDelete
  3. Herman,
    Thank you for your Christmas email. Your photos posted here are thought provoking and strike a chord in my heart. We often dont appriciate how lucky we are . All the best in the coming year.

    ReplyDelete