Sunday, 25 June 2006

Golddigger


Ergens in een langzaam rijdende file vlak voor Amsterdam reed in de rijbaan rechts van mij een grote asobak. Je kent ze wel 4-wheel aandrijving, Turbo Diesel, enorme Chroom Bumpers, heel veel PK's en natuurlijk een oranje wuppie aan de radio-antenne. Er zijn tenslotte Wereldkampioenschappen voetbal en Hollanders laten graag zien dat zij de jongens steunen. Dus overal oranje kleuren.

De man achter het stuur had zijn rechterarm nonchelant op het stuur gelegd en trommelde met zijn dikke vingers op het grote stuur. Zijn linkerarm steunde hij over de rand van het linker portierraam, dat hij naar beneden had gedraaid.

Zeker niet wetend wat hij met zijn hand moest doen en diep in gedachten verzonken, zag ik hem zijn duim in zijn linker neusgat boren. Hij was kennelijk op zoek gegaan naar de verborgen goudklompjes in die donkere mijnschacht. Er was nu toch wat tijd over.

Het ging blijkbaar niet zo makkelijk want hij tilde met zijn duim de linker neusvleugel een stukje omhoog om het gat wat groter te maken. En met een forse duw schoof zijn halve duim naar binnen. Hij draaide de duim een paar keer rond en trok behoedzaam de buit naar buiten. En ja hoor, hij had beet. Hij bekeek het harde goudklompje aandachtig, draaide het een paar keer tussen duim en wijsvinger en keek wat er van overgebleven was. Blijkbaar niet tevreden, zag ik hem het goudklompje half onder zijn duimnagel stoppen, wurmde de nagel van zijn middelvinger onder het goudklompje en maakte een schietbeweging. Floep.... weg was het goudklompje. Het spatte uiteen op de achterruit van de auto die voor hem in de file reed.

Het gouddelven was nog niet over want nu was de rechter mijnschacht aan de beurt voor een diepgaand onderzoek. Daarbij werden afwisselend duim en wijvinger gebruikt. Er werd flink gewroet en de oogst was niet gering.

Zou al die rommel komen van alle stofdeeltjes die we inademen in die lange wachtende rijen auto's?

Zo...., ik begin weer terug te komen.