Wednesday 22 November 2006

December 5 - Sinter Claus


Amerikanen zullen er niet blij mee zijn, maar de kerstman is oorspronkelijk Nederlands. Waarschijnlijk vierden de Nederlanders in Amerika in de zeventiende eeuw al Sinterklaas. Zeker is dat New Yorkse kranten in 1773 en 1774 schreven dat Nederlandse families in de stad bijeenkwamen om de sterfdag van Sint Nicolaas te gedenken.


Het Nederlandse feest verspreidde zich begin negentiende eeuw door de Verenigde Staten. Zijn naam veranderde dan ook in Santa Claus: Sinterklaas uitgesproken op zijn Engels. Maar Santa Claus had nog geen eigen gezicht in deze tijd. In verhalen werd hij op allerlei manieren omschreven. Soms leek hij op onze Sinterklaas, maar soms ook op een clown met een driepuntige hoed en gele kousen.

Strooigoed van Sinterklaas


Zweedse Kerstman


In 1822 kreeg hij de eerste trekken van een moderne kerstman. Een Amerikaans gedicht uit dat jaar ging over een bezoek van Saint Nicholas op Kerstavond. De dichter omschreef hem als een dikkige en vrolijke kabouter.
Ook bedacht hij de vliegende slee die door acht rendieren getrokken wordt

Pas in 1881 kreeg de kerstman van een tekenaar het uiterlijk dat iedereen nu kent: met de witte baard en het rode pakje. Ook verzon hij de woonplaats op de Noordpool. Coca Cola deed in de jaren dertig de rest met de beroemde kerstmanreclames. Voor Nederlanders die onze Sint niet kwijt willen, is het misschien een troost. Die vriendelijke Amerikaanse kabouter is en blijft een nep-Sinterklaas.

En dit is dan wat de commercie er van heeft gemaakt..... Een Coca Cola Mannetje :-)

© Anno: de geschiedenis van vandaag

De echte Sinterklaas.

Bijgewerkt 8 juli 2005

Ruim 16 eeuwen geleden leefde deze inwoner van het Griekse deel van het huidige Turkije. Patroon van zeelieden en trouwlustige schonen [goedhuwelijckxman!?]. Soms verward met Nicolaas Pidara (+564), Nicolaas I, bisschop van Rome uit de negende eeuw of met Niclaas van Tolentino, die in 1305 overleed.


50 jaar lang zou Ninos Laos (na zijn priesterwijding Nicolaas) bisschop van Myra blijven. Hij was waarschijnlijk de zoon van Euphenios en Anna. Al jong erfde hij grote rijkdommen van zijn ouders waar hij vrijgevig mee omsprong. Als zeer vroom kind kwam hij in opleiding bij zij oom Methodios, bisschop van Myra, die hij opvolgde. 50 jaar lang zou Nicolaas bisschop van Myra blijven.
Zijn overlijdensjaar is niet duidelijk; 342, 343, 345 of 351. Dag en maand wel; 6 december.
7 Eeuwen bleef zijn lichaam in een sarcofaag in Myra (nu Demre). Door de islamitische vervolgingen werden veel Christenen uit Klein-Azië verdreven. Vele vestigden zich in Zuid-Italië en Bari aan de Adriatische Zee vormde het middelpunt. Om het gebeente weer in Christelijke handen te krijgen besloten de inwoners van Bari in het jaar 1087 de relieken op te gaan halen. Het lukte en het stoffelijk overschot werd in een nieuwe kerk ter ruste gelegd.
Paus Urbanus II bepaalde dat op 9 mei (het binnenvaren van de relieken te Bari) en op 6 december (dag van het overlijden) het feest van Nicolaas van Myra gevierd moest worden.

In 1955 ondekte men pas het graf van Nicolaas in Demre (Myra). Bij de grafroof van 1087 waren wat beentjes achtergebleven. Die resten (een stukje bovenarm en een voet) liggen nu in een klein reliekkistje in het museum van Antalya. In het deksel van het kistje staat de oudste afbeelding van de heilige; hij draagt een ringbaardje en een snor en in zijn linkerhand houdt hij een boek vast.

Bron:
home.tiscali.nl/cniesten/sint.htm



Hoe Sinterklaas nu weer is gekoppeld aan Het feest van de Geboorte van Christus.... Eerlijk gezegd kan ik het allemaal niet meer zo goed volgen. En die Kerstboom dan?..... Dat is weer een
heidens symbool van oorsprong.


En alles komt nu samen in 1 feest, het Engels - Amerikaanse Kerstfeest met het vrijgevige Coca Cola Kerstmannetje, die voor Sinterklaas speelt. Zijn stoomboot heeft hij ingeruild voor een vliegende slee, getrokken door rendieren. Hij moet nu ergens op de Noordpool wonen, dus is hij ook verhuisd van Spanje naar Finland waar hij een groot speelgoedbedrijf heeft opgezet.

Hij gaat als grote kindervriend, op de verjaardag van Jezus Christus, dure cadeaux uitdelen, knikkert ze door de schoorsteen onder een heidens symbool, Kerstboom geheten. Daarna gaan degenen die het kunnen betalen ergens "gezellig" eten en drinken tot ze er bij neerploffen.

De feestelijkheden rond het Sinterklaasfeest en het Kerstfeest doen ons even al onze zorgen en narigheden vergeten, en we zoeken warmte en gezelligheid bij elkaar. Een fijn Sinterklaasfeest toegewenst.



Zo ontstaan dus de mooiste verhalen als waarheid en fantasie door elkaar gaan lopen. Niemand meer weet hoe het echt in elkaar steekt en wat de betekenis van de oorspronkelijke verhalen is. Niets is zo confronterend als de werkelijkheid, maar daar wordt door de mensheid hééél veel aandacht aan geschonken in Kerken en door Regeringen. Ja toch?....

Nou wie het allemaal nog kan volgen moet maar een Commentaar schrijven voor een beter begrip.

3 comments:

  1. Very interesting, Herman. Your last two photographs are very sobering, and serve as a reminder that at Christmas we mustn't focus on our own greed and desire for more; but we must see the season as a time for giving and sharing what we have.

    ReplyDelete
  2. The translation on this post was difficult, Herman, but seeing those last pictures makes my heart ache for those who Santa can't reach with his bag full of goodies. We're so busy trying to win the "who has more stuff" contest when we should be doing everything we can to ensure that all the tummies in the world are fed.

    ReplyDelete
  3. I agree with what Ellen said.

    My email is Susanstcyr65@hotmail.com You asked for it in regards to some photos. I am eager to see the changes you have made.

    Susan

    ReplyDelete