Halloween. Van oorsprong een zeer oud feest van de Kelten uit Engeland en Ierland. Halloween wordt gevierd in de nacht van 31 oktober op 1 november.
En op 2 november wordt het van oorsprong Katholieke feest van Allerzielen gevierd waarbij alle overleden gelovigen worden herdacht.
Het verband tussen Allerheiligen en Allerzielen is, dat het feest van Allerheiligen wordt beklemtoond door het feest van Allerzielen. Zo wordt dat uitgelegd... Als je begrijpt wat ik bedoel zei Heer Bommel....
In mijn eenvoudige zoektocht naar het fenomeen Halloween kom je eerst uit bij de uitleg en beschrijvingen van deze kerkelijke feesten en dan blijkt dat er in vroeger tijden een heidens feest bestond wat nu wordt gevierd als Halloween. Ik citeer eerst de volgende tekst die ik vond op het internet:
"Halloween is net als de kerstman een Amerikaans fenomeen dat zich schaamteloos aan ons opdringt en een klassiek, christelijk feest als de dodenherdenking van Allerheiligen schijnbaar opzij schuift. Geholpen door de commercie, die een dood moment tussen 'terug naar school' en Sinterklaas wil opvullen, worden we al vanaf begin oktober overstelpt met seizoensgebonden pompoenen, heksen en spinnen. Wat betekent Halloween eigenlijk? Waar komt het vandaan? Is er enig verband met Allerheiligen? Halloween blijkt ouder te zijn dan de christelijke feesten. Halloween is dus een typische uiting van de secularisatie van de samenleving: terug naar het heidendom.
Maar hoe zit het dan met Halloween? Halloween wordt gevierd op de avond en nacht van 31 oktober naar 1 november.
Over deze vraag vond ik de volgende uitleg en het leek mij wel aardig om over deze drie feesten na te denken en de oorsprong te achterhalen. Ik citeer:
"Over Allerheiligen, Allerzielen en Halloween kunt u het volgende vertellen:
De herfst is de tijd dat de dagen weer kort en donker worden en de nachten lang. Op 31 oktober wordt Halloween gevierd. Van oorsprong een feest van de Kelten uit Engeland en Ierland. De mensen die in de 17e en 18e eeuw van Engeland naar Amerika verhuisden namen het feest mee. En in Amerika is het razend populair geworden.
In Amerika trekken de kinderen op Halloween verkleed langs de deuren met uitgeholde pompoenen in de hoop snoep te krijgen. En ook de volwassenen vieren grote verkleedfeesten. Sommige mensen bouwen hun huis helemaal om tot spookhuis.
Steeds vaker wordt Halloween ook bij ons in Nederland gevierd. Omdat griezelen in is. Misschien hebben de boeken van Harry Potter en Paul van Loon daar wel aan meegeholpen. Griezelen is lekker spannend. Je verkleden en schminken als zombie, heks spook of geraamte is leuk. Je kunt je fantasie lekker uitleven.
Tweeduizend jaar geleden begon bij de Kelten het nieuwe jaar op 1 november, de eerste dag van de winter. Voor hen was de winter een angstige tijd. Er was weinig te eten en de zon verdween steeds meer. In het donker hadden de kwade machten vrij spel. De mensen dachten dat het donker het zou winnen van het licht. Om het licht terug te krijgen offerden ze van de oogst, appels en pompoenen.
Op 31 oktober werd de god van de doden vereerd. Op die avond keerden de geesten van de overledenen terug om de levenden bang te maken. Door zich te verkleden als geraamte of spook hoopten de mensen dat de geesten op een dwaalspoor gebracht zouden worden.
Toen het christendom in Engeland kwam moesten de Keltische, heidense feesten verdwijnen. Maar dat gaat niet zomaar. Daarom gingen de kerken, in de plaats van de oude feesten, op 1 november Allerheiligen en op 2 november Allerzielen vieren. Die feesten herdenken de heiligen, mensen die op een bijzondere manier hebben geleefd. Aan het leven van heiligen kun je 'n beetje zien hoe God is en hoe God wil dat wij allemaal zouden leven. Heiligen zijn mensen die op God vertrouwden, en juist daarom méér konden of durfden, of andere dingen durfden te zeggen of te doen, dan de meeste mensen. Je zou ze ook wel helden kunnen noemen.
En op 2 november, met Allerzielen worden alle 'gewone' mensen herdacht. Mensen die nu niet meer leven, maar lang geleden of misschien juist nog maar net geleden, zijn dood gegaan. Door aan die mensen te denken leven ze nog een beetje voort in ons eigen leven. Zolang wij nog aan ze denken leeft hun ziel nog tussen ons. Die 'gewone' mensen waren natuurlijk helemaal niet zo gewoon, want ieder mens is wel bijzonder voor een ander. En nu ze dood zijn, mogen wij er op vertrouwen dat ze bij God zijn, samen met de heiligen. Dat is toch iets om eventjes bij stil te staan …"
© Arkade-Cilon 2006
No comments:
Post a Comment